Cultură

Universitatea Transilvania: laptop masă și cazare, gratuite pentru studenții de top

Universitatea “Transilvania” Braşov continuă programul de susţinere a elitelor, demarat în urmă cu 4 ani, prin care se acordă o serie de facilităţi candidaţilor admişi la programele de licenţă care au fost şefi de promoţie la liceul absolvit, membri ai loturilor olimpice şi care au participat la competiţii internaţionale, precum şi pentru cei care au obţinut media 10 la bacalaureat,

Cei mai mari cercetători în neurologie, reuniți în Poiana Brașov

Peste 200 de neurologi, cercetători ştiinţifici de top de pe patru continente, se reunesc, în aceste zile, la Poiana Braşov, în cadrul celei mai ample manifestări ştiinţifice educaţionale din domeniu, un adevărat “maraton al cercetării ştiinţifice medicale neurologice”. Potrivit unui comunicat al organizatorilor, cadre didactice universitare, medici primari, specialişti sau rezidenţi, din 19 ţări din Europa şi alte trei continente se reunesc în cadrul a trei evenimente

Cristian Macedonschi, promovare de cinci stele pentru Brașov

La initiațiva consilierul local brașovean Cristian Macedonschi au vizitat bloggării internaționali veniți in Romania prin “Experience Romania” Brașovul si Țara Barsei. Ei au fost primiți la restaurantul Cucinino Pasta Bar din centrul istoric cu paste delicioase oferite intr-un stil de fusion romanesc si acompaniate de o degustare de vinuri de la Crama Histria si cu un tasting de praline brașovene marca Luado Chocolate.

Înălţarea Domnului - Ziua Eroilor, sărbătoare naţională a poporului român

La sărbătoarea Înălţării Domnului şi Ziua Eroilor, joi, 6 iunie 2019, după Sfânta Liturghie, vor fi oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, la troiţele şi monumentele închinate acestora, din ţară şi din străinătate. Apoi, la ora 12.00, clopotele bisericilor ortodoxe vor fi trase în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.

USR cere Ministerului Culturii să înceteze PNDL-izarea finanţărilor culturale

USR îi solicită premierului Viorica Dăncilă să nu dea Ordonanţa de Urgenţă care ar PNDL-iza finanţările culturale prin înfiinţarea unei mega-agenţii "de management". Săptămâna trecută, la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) s-a pus în mişcare lucrul la o ordonanţă de urgenţă de comasare a mai multor fonduri de finanţare şi investiţii în cultură. 

Concerte de neratat la TIFF 2019, filme şi petreceri memorabile în Weekend la Castel

Ca în fiecare an, concertele organizate la Cluj vor face deliciul iubitorilor de muzică prezenţi la cea de-a 18-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, iar proiecţiile în aer liber şi petrecerile vibrante vor anima împrejurimile Castelului Banffy în primul weekend de festival.

Sezonul România-Franţa 2019 a început la Bucureşti

Deschiderea Sezonului România-Franţa în România a avut loc pe 18 aprilie, la Bucureşti. Peste 200 de oficiali, personalităţi ale mediului cultural, economic şi politic au participat la evenimentele desfăşurate pe tot parcursul zilei la Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Colecţiilor de Artă, Muzeul Naţional de Artă al României, Festivalul Spotlight şi Clubul Control. 

Consiliul Judeţean Sibiu a deschis sesiunea de depunere pentru proiecte culturale, gastronomice şi de tineret

Începând de vineri, 19 aprilie şi până în 20 mai, Consiliul Judeţean Sibiu primeşte proiecte care pot fi finanţate prin Agenda culturală, Agenda comunităţii şi Agenda de tineret a judeţului Sibiu pe anul 2019. Rezultatele finale vor fi afişate pe site-ul Consiliului Judeţean Sibiu în data de 10 iunie, iar proiectele admise pentru finanţare vor fi aprobate în şedinţa de consiliu judeţean din luna iunie.

Deputatul băcăuan Ionel Palăr, demersuri pentru ca cetăţile dacice să nu piardă statutul de obiectiv UNESCO

Deputatul PNL de Bacău Ionel Palăr, în calitate de preşedinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru Relaţia cu UNESCO, a organizat la Deva, pe 18 aprilie, dată la care se sărbătoreşte şi Ziua Internaţională a Siturilor şi Monumentelor, o şedinţă a comisiei, sub forma unei dezbateri. Au fost invitaţi la masa dialogului toţi actorii responsabili de starea avansată de degradare a celor şase cetăţi dacice şi care, de-a lungul a mai multor decenii, nu au putut armoniza deciziile şi legislaţia.

MDRAP finanţează realizarea documentaţiei de urbanism pentru cetăţile dacice din Munţii Oraştiei incluse în Patrimoniul UNESCO

Secretarul de stat Virgil-Alin Chirilă a participat, în perioada 18 - 19 aprilie 2019, la şedinţa festivă care a avut loc la Consiliul Judeţean Hunedoara, cu tema "Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, 20 de ani de la recunoaşterea UNESCO". Evenimentul, organizat din iniţiativa Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, a marcat şi Ziua Internaţională a Siturilor şi Monumentelor, care se sărbătoreşte în fiecare an pe 18 aprilie.

Elev de la un liceu din Cluj-Napoca, premiul I la Olimpiada Internaţională de Limbă şi literatură latină

Victor Şera, elev în clasa a XII-a la Liceul de Informatică "Tiberiu Popoviciu" din Cluj-Napoca, a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului Olimpiadei Internaţionale de Limbă şi literatură latină Certamen Horatianum (ediţia a 33-a), care s-a desfăşurat în perioada 14-17 aprilie la Venosa, Italia, obţinând premiul I în clasamentul internaţional.

IGPR: Peste 10.000 de poliţişti, la datorie de sărbătoarea Floriilor şi de Paştele Catolic

Peste 10.000 de poliţişti vor fi prezenţi, zilnic, în stradă şi vor acţiona cu aproape 3.500 de autospeciale, în perioada 20 - 22 aprilie, astfel încât oamenii care participă la manifestările prilejuite de sărbătoarea Floriilor şi de Paştele Catolic să se afle în siguranţă. Potrivit unui comunicat al IGPR, printre priorităţile poliţiştilor se numără prevenirea şi descurajarea oricăror evenimente ce ar putea afecta liniştea comunităţii, dar şi intervenţia rapidă, la nevoie sau când sunt sesizaţi, cu privire la comiterea unor fapte antisociale.

Pompierii desfăşoară controale şi recunoaşteri la unităţile de cult din judeţul Mehedinţi

În acest weekend, specialiştii Inspecţiei de Prevenire şi personalul operativ al subunităţilor din cadrul I.S.U. "Drobeta" vor desfăşura activităţi de control, informare preventivă şi recunoaşteri la 39 de biserici şi mănăstiri din judeţul Mehedinţi, cu afluenţă mare de persoane. Totodată, un echipaj de pompieri cu o autospecială de intervenţie va fi prezent pe toată durata desfăşurării Festivalului Daco-Roman "Drubeta" pentru a asigura intervenţia promptă în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.

Concerte de neratat la TIFF 2019, filme şi petreceri memorabile în Weekend la Castel

Poveşti trăsnite, personaje bizare, o proiecţie-maraton şi invitaţi speciali vor poposi pe 1 şi 2 iunie la Bonţida, în Weekend la Castel. Ca în fiecare an, concertele organizate la Cluj vor face deliciul iubitorilor de muzică prezenţi la cea de-a 18-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, iar proiecţiile în aer liber şi petrecerile vibrante vor anima împrejurimile Castelului Banffy în primul weekend de festival.

Sfaturi de la polițiști pentru o vacanță în siguranță

Având în vedere faptul că, începând de luni, şcolarii şi preşcolarii vor fi în vacanţă, perioadă în care vor fi mai puţin supravegheaţi de către părinţi, şi deloc de către profesori, poliţiştii îi îndrumă atât pe copii, cât şi pe părinţi, să citească aceste rânduri şi să discute despre eventualele riscuri la care pot fi expuşi în anumite situaţii.

Mâncăruri gătite de pescarii din satele Dunării, de Florii, la Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA, instituţie ale cărei acţiuni sunt posibile prin finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu, organizează în Duminica Floriilor, 21 aprilie 2019, între orele 11 şi 17, 4 ateliere interactive gastronomice. Acestea au ca element central peştele, mai precis somnul şi scrumbia de Dunăre. Participă 3 pescari din Delta Dunării, care vor prezenta vizitatorilor modalităţile de pregătire a reţetelor vechi, specifice Sărbătorilor Pascale în zona din care provin.

Primarul municipiului Blaj solicită Guvernului fonduri pentru vizita Papei Francisc

Primarul municipiului Blaj, domnul Gheorghe Valentin Rotar, anunţă că administraţia blăjeană - cu sprijinul Consiliului judeţean Alba şi al Instituţiei Prefectului din judeţul Alba - a iniţiat un proiect de hotărâre de guvern, prin care solicită Executivului un sprijin financiar în valoare de 4.635.203,95 lei din fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului.

Ministerul Culturii: Clădirile de patrimoniu aflate în situaţii litigioase se prăbuşesc sub ochii nepăsători ai autorităţilor locale

În luna februarie a acestui an, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) a anunţat că, având în vedere starea critică a imobilului Băile "Neptun" din Băile Herculane, s-a luat în calcul modificarea Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, astfel încât statul să poată interveni cu lucrări de protejare şi pentru monumentele istorice aflate în situaţii litigioase. 

MEN: Procedurile de reînscriere/înscriere în învăţământul preşcolar (2019-2020), aprobate

Ministerul Educaţiei Naţionale a stabilit, în vederea cuprinderii în învăţământul preşcolar a copiilor cu vârste între 3 şi 6 ani, derularea succesivă a următoarelor etape (la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ): reînscrierea copiilor care frecventează grădiniţa în acest an şcolar şi doresc să o frecventeze şi în anul şcolar 2019-2020

Corul Naţional Madrigal va transforma Parcul Ateneului Român într-o replică a Grădinii Ghetsimani

Ateneul Român va găzdui sâmbătă şi duminică (20/21 aprilie) cele două Concerte extraordinare de Paşte ale Corului Naţional de Cameră "Madrigal - Marin Constantin", în timp ce în spaţiul din faţa Ateneului Român va fi recreată Grădina Ghetsimani.

Pagini