Economic

Comisia Europeană majorează sprijinul naţional acordat fermierilor până la 25.000 de euro

Comisia Europeană a adoptat vineri norme revizuite privind ajutoarele de stat în sectorul agricol (aşa-numitele ajutoare de minimis), majorând cuantumul maxim pe care autorităţile naţionale îl pot utiliza pentru a-i sprijini pe fermieri fără a fi necesară aprobarea prealabilă a Comisiei. Această decizie va permite ţărilor UE să majoreze sprijinul acordat fermierilor fără a denatura piaţa, reducând totodată sarcina administrativă care revine autorităţilor naţionale.

Tăriceanu: Bugetul nu poate fi neconstituţional. Este dreptul preşedintelui de a sesiza CCR

Şeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a spus, vineri, într-o conferinţă de presă ţinută la Cluj-Napoca, referitor la anunţul preşedintelui Iohannis că sesizează la CCR bugetul pe 2019, că legea nu are cum să fie neconstituţională.

Viorica Dăncilă a avut o întrevedere cu ministrul german al Economiei, Peter Altmaier

Prim-ministrul României Viorica Dăncilă a avut joi, 21 februarie 2019, la Bucureşti, o întrevedere cu ministrul economiei Republicii Federale Germania, Peter Altmaier. Discuţia a reliefat stadiul excelent al cooperării economice dintre cele două state, fiind evidenţiat în acest sens cursul ascendent şi echilibrat al schimburilor comerciale şi poziţia Germaniei în topul investitorilor de pe piaţa românească. 

Iohannis nu promulgă bugetul pe 2019

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat vineri că bugetul este unul nerealist, supraevaluat şi întârziat şi că sesizează la CCR Legea bugetului de stat pe 2019. „Un lucru este clar. Guvernarea PSD a eşuat. În spitale probleme peste probleme, educaţia este subfinanţată, economia este bulversată mai ales după ordonanţa 114, dată în mare taină la sfârşitul anului trecut. 

Compania Municipală Energetica Bucureşti se va diviza în două entităţi

Consilierii municipali urmează să dezbată, în şedinţa din 26 februarie, înfiinţarea societăţilor pe acţiuni Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti SA şi Compania Municipală Energetica Servicii Bucureşti SA, în scopul continuării serviciului de alimentare cu energie termică.

Ludovic Orban: 'Recesiunea BATE LA UȘĂ. Foarte mulţi români nu vor mai mai primi credite. România este împinsă într-o criză economică'

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a avertizat joi că foarte mulţi români nu vor mai fi consideraţi bancabili şi nu vor mai primi credite. "Vedem că recesiunea bate la uşă şi vedem cu claritate că, România în mod artificial este împinsă într-o criză economică de Guvernul PSD-ALDE", a declarat presedintele liberalilor.

IMM-urile vor primi 25.000 lei pentru prezenţa la târguri şi expoziţii

Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, legea privind Programul de susţinere a internaţionalizării operatorilor economici români, cu finanţare de la bugetul de stat, pentru perioada 2017-2020.

Programul este derulat de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat şi are drept scop, în principal, facilitarea accesului pe pieţele externe a producătorilor autohtoni, promovarea produselor şi serviciilor IMM-urilor pe pieţele externe. 

Ludovic Orban: OUG 114 riscă să provoace o apocalipsă economică. Efectele catastrofale vor fi resimțite de fiecare român

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a avertizat joi că OUG 114 riscă să provoace o apocalipsă economică, pentru că efectele catastrofale pe care le are asupra sistemului financiar-bancar, vor fi resimţite de fiecare român. 

Litigiul dintre Romgaz și Curtea de Conturi a României, soluționat. Romgaz a pierdut procesul. Prejudiciul este URIAȘ

Potrivit unui comunicat de presă transmis Europa News, hotărârea instanţei se referă la un control efectuat de către Camera de Conturi Sibiu (CCS) la Romgaz în anul 2016. În urma controlului, Curtea de Conturi a emis o decizie prin care arată că a constatat abateri în activitatea societăţii.

Băncile, luate cu asalt de Fisc: Controalele vizează impozitul pe profit

Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF desfăşoară, din 12 februarie, o inspecţie fiscală la o bancă, care are ca obiect impozitul pe profit datorat în perioada 2013 – 2017, se arată într-un răspuns al Fiscului.  

Douăsprezece primării din judeţul Arad vor să adere la o asociaţie înfiinţată în judeţul Alba

Douăsprezece primării din judeţul Arad vor să adere la o asociaţie înfiinţată în judeţul Alba, în luna ianuarie, care îşi propune să atragă importante fonduri europene pentru dezvoltarea comunităţilor din munţii Apuseni, peste 80 de localităţi din cele două judeţe urmând să fie reprezentate.

Primăria Sibiu va achiziționa 10 autobuze City Bus Diamond dotate cu aparate pentru plata cu cardul contactless

Procedura iniţiată de Primăria Sibiu pentru achiziţia a 10 autobuze noi s-a finalizat luni, 18 februarie prin semnarea contractului cu firma BMC Truck & Bus SRL din Bucureşti, valoarea investiţiei din bugetul local fiind de 10,5 milioane lei.

 

Dobrovolschi: Iohannis atrage încă o dată atenţia că bugetul pe 2019 nu este destinat dezvoltării României, ci bunăstării PSD

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi, a susţinut miercuri o declaraţie de presă la Cotroceni în care a criticat Guvernul pentru modul în care a fost întocmit bugetul de stat pe 2019. 

Dobrovolschi a spus miercuri că şeful statului cataloghează Executivul drept unul al imposturii, nereuşind să dea un buget pe 2019 care să răspundă nevoilor populaţiei. Klaus Iohannis va lua o decizie pentru proiectul de buget zilele următoare.

USR îi cere preşedintelui Iohannis să sesizeze CCR: OUG-ul lui Tudorel este un DEZASTRU pentru justiţie

Uniunea Salvaţi România îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern după o nouă modificare prin OUG a legilor justiţiei."OUG-ul lui Tudorel este un dezastru pentru justiţia din România, mai ales că nu se justifică nicio urgenţă, alta decât cea a infractorilor Dragnea şi Tăriceanu'. 

Euro a ajuns la cea mai mare valoare din ultimii șase ani

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, miercuri, un curs de referinţă de 4,7576 lei pentru un euro, fiind astfel înregistrară 0 creştere de 0,20% faţă de nivelul atins marţi. Aurul a urcat până la cel mai mare nivel din ianuarie 2013 până în prezent.

Comisia Europeană a aprobat modificarea Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia

Comisia Europeană a aprobat modificarea Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia. În mod concret, aproape zece milioane de euro sunt realocate în cadrul programului pentru a sprijini cele 2,4 milioane de locuitori din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi şi din districtele vecine din Republica Serbia.

Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind stabilirea unor măsuri pentru finanţarea investiţiilor în turism

Guvernul României a adoptat, marţi, în şedinţa Executivului, Ordonanţa de Urgenţă privind stabilirea unor măsuri pentru finanţarea investiţiilor în turism. Astfel, conform actului normativ, prin derogare de la Legea nr. 273/ 2006, investiţiile în turism se pot finanţa pe o perioadă care se poate întinde până la 4 ani, cu posibilitatea de prelungire pentru încă 2 ani. 

AOR: Primarii de oraşe - nemulţumiţi de bugetul alocat comunităţilor locale

Primarii de oraşe şi-au exprimat nemulţumirea, la Consiliul Director al AOR, faţă de sumele alocate colectivităţilor locale pe care le reprezintă şi indignarea că au fost păcăliţi de Guvern prin promisiuni care au ţinut trei zile, informează marţi un comunicat al Asociaţiei Oraşelor din România.

Executivul a aprobat plafonul de garantare pentru 2019 aferent programului "Prima casă"

Plafonul total de garantare pentru anul 2019 aferent programului 'Prima casă' a fost aprobat marţi de Executiv, suma alocată de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) pentru românii care doresc să îşi achiziţioneze o locuinţă fiind de două miliarde de lei, informează MFP.

Voucherele de vacanţă pentru 2019 urmează să se plătească

Valoarea voucherelor de vacanţă emise anul trecut a ajuns la 250 de milioane de euro, un nivel de aproape nouă ori mai mare faţă de 2017, potrivit informaţiilor primite de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) de la Ministerul Finanţelor Publice şi publicate marţi.

Pagini