Automedicaţia responsabilă poate genera economii de 16 miliarde de euro la nivel european

 

Automedicaţia responsabilă, practica prin care europenii îşi gestionează singuri problemele uzuale de sănătate, cu intervenţie minimă din partea profesioniştilor din domeniul sănătăţii, generează valoare socială şi economică ce aduce sistemelor de sănătate europene economii consistente. Potrivit datelor AESGP, prin stimularea automedicaţiei responsabile cu doar 5%, se pot genera economii de 16 miliarde de euro în bugetul Uniunii Europene.

Automedicaţia responsabilă, bazată pe informare corectă, din surse credibile şi avizate, reprezintă o opţiune eficientă de îngrijire a sănătăţii. Aceasta poate avea multiple beneficii atât pentru consumatori şi pacienţi, cât şi pentru personalul medical şi sistemul de sănătate. Pentru consumatori şi pacienţi, automedicaţia responsabilă reprezintă o metodă directă, rapidă şi convenabilă de a-şi gestiona starea de sănătate. Pe de altă parte, această practică le permite medicilor să prioritizeze şi să acorde mai mult timp pacienţilor cu probleme serioase de sănătate. În acelaşi timp, automedicaţia responsabilă poate genera economii la bugetul alocat sănătăţii.

"Automedicaţiei îi sunt atribuite uneori conotaţii negative, de aceea este nevoie să facem distincţia între tratamentul "după ureche", cum este cunoscut în termeni populari şi automedicaţia responsabilă, sau raţională. Aceasta din urmă presupune un consumator informat, educat şi responsabil care are capacitatea să facă distincţia între situaţiile în care îşi poate gestiona singur starea de sănătate şi cele în care este necesar controlul medical şi recomandarea avizată a unui specialist.", spune Diana Mereu, Director Executiv RASCI.

"Evoluţia segmentului de piaţă reprezentat de RASCI arată că există un interes din ce în ce mai mare al romȃnilor pentru gestionarea propriei stări de sănătate. De aceea, este important ca, atât noi, în calitate de reprezentanţi ai industriei, cât şi profesionişti din domeniul sănătăţii şi factori de decizie, să fim pregătiţi să le oferim acestora informaţii corecte şi complete, pentru ca, pe lângă practicarea automedicaţiei responsabile, să încurajăm consumatorii să adopte şi alte comportamente sănătoase." adaugă Diana Mereu.

RASCI, ca entitate reprezentativă pentru segmentul de medicamente fără prescripţie medicală, suplimente alimentare şi dispozitive medicale pentru îngrijire personală, susţine administrarea responsabilă şi avizată prin informarea corectă şi educarea consumatorilor şi pacienţilor din România.

Începând cu anul trecut, asociaţia desfăşoară campania "Despre sănătate, cu responsabilitate", un demers educaţional pe termen lung, care urmăreşte să contribuie nu doar la informarea, ci şi la responsabilizarea consumatorilor, astfel încât aceştia să fie conştienţi că sănătatea lor depinde de ei şi că trebuie să folosească în mod corect produsele din aceste categorii.

În data de 30 octombrie 2018, RASCI a iniţiat o dezbatere cu reprezentanţi ai autorităţilor, profesioniştilor din domeniul sănătăţii, industriei farmaceutice, dar şi ai organizaţiilor reprezentative pentru consumatori şi pacienţi, respectiv pentru studenţii farmacişti şi medicinişti, marcând astfel un an de la lansarea campaniei educaţionale "Despre sănătate, cu responsabilitate".

Informarea, educarea şi responsabilizarea consumatorilor şi pacienţilor români în vederea gestionării stării lor de sănătate, crearea unui cadru legislativ unitar pentru segmentul reprezentat, implicaţiile şi beneficiile principiului de automedicaţie responsabilă la nivel social şi economic au fost principalele subiecte ale acestei dezbateri.

Campania se bucură încă de la început de sprijinul Ministerului Sănătăţii, Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), Colegiului Farmaciştilor din România (CFR) şi al Consiliului Român pentru Publicitate (RAC). Acestora li s-au alăturat şi Societatea Studenţilor în Farmacie Bucureşti (SSFB), Federaţia Asociaţiilor Studenţilor Farmacişti din România (FASFR), Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti (SSMB), Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR), Asociaţia Info-Sănătate, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), Colegiul Pacienţilor, Asociaţia Sănătate pentru Comunitate şi platforme precum Doctrina şi Totul Despre Pastile.

 

 

 

 

 

 

 

 

Categorie: