Concerte de neratat la TIFF 2019, filme şi petreceri memorabile în Weekend la Castel

Ca în fiecare an, concertele organizate la Cluj vor face deliciul iubitorilor de muzică prezenţi la cea de-a 18-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, iar proiecţiile în aer liber şi petrecerile vibrante vor anima împrejurimile Castelului Banffy în primul weekend de festival.

"Fanii ştrengarului Quinquin îşi amintesc, cu siguranţă, de grozăviile petrecute în micul orăşel din nordul Franţei şi de anchetele caraghiosului comandant Van der Weyden. După succesul seriei Micuţul Quinquin (P'tit Quinquin), prezentată la TIFF 2015 după lansarea oficială la Cannes, regizorul Bruno Dumont creează un arc peste timp şi readuce pe marele ecran personajele ciudate care au uluit publicul în comedia poliţistă adesea comparată de critici cu Twin Peaks", arată organizatorii TIFF printr-un comunicat transmis vineri AGERPRES.

În sequelul CoinCoin & The Extra-Humans/CoinCoin şi extratereştrii, Quinquin nu mai e un copil. Ajuns deja la vârsta adolescenţei, el îşi spune acum CoinCoin şi îşi petrece timpul cu prietenul său din copilărie, care-l însoţeşte uneori la mitingurile Partidului Naţionalist. Lucrurile nu s-au schimbat major în micul orăşel, până când o nouă provocare îi pune în alertă pe comandantul Van der Weyden (Bernard Pruvost) şi pe ajutorul său, Carpentier. O iminentă invazie extraterestră va deveni obiectul anchetelor comice din rândul comunităţii care se pregăteşte acum de sfârşitul lumii.

După proiecţia-maraton, împrejurimile Castelului vor deveni locul de întâlnire al creaturilor nopţii la Full Moon Party. Pentru al doilea an la TIFF, echipa Festivalului de Film Horror & Fantastic Lună Plină va da startul unei petreceri, la care publicul va fi invitat să danseze până în zorii zilei.

Filmul va fi proiectat sâmbătă, 1 iunie, la ora 21,45, la CastelulBanffy din Bonţida.

Duminică seară, în 2 iunie, în decorul enigmatic al Castelului, cinefilii îl vor întâlni pentru prima dată la Cluj pe multi-premiatul regizor, scenarist şi producător Veit Helmer, invitat special al ediţiei. Alături de îndrăgita actriţă Maia Morgenstern, parte din distribuţia noului său film, cineastul german va fi prezent la proiecţia comediei mute cu accente absurde The Bra/Sutienul.

Filmată în satele pitoreşti din Azerbaijan, aventura inocentă a mecanicului pornit în căutarea sufletului pereche, cucerit iremediabil de un sutien agăţat de locomotiva pe care o conduce, este de-a dreptul irezistibilă. În povestea reimaginată a Cenuşăresei, prinţul ajuns aproape de vârsta pensionării (interpretat de Miki Manojlovic) străbate împrejurimile în lung şi-n lat pentru a o găsi pe minunata posesoare a delicatului articol vestimentar.

"Un cine-concert de senzaţie îl readuce pe legendarul chitarist Gary Lucas în România, după succesul înregistrat în 2010 la TIFF, când artistul american a acompaniat live proiecţia filmului Dracula (1931, R. George Melford). Gary Lucas revine la Cluj cu o serie de compoziţii unice inspirate de clasicul mut The Goddess/Zeiţa. Filmul regizat de Wu Yonggang, cu Ruan Lingyu în rol principal, a stârnit valuri de admiraţie încă de la momentul lansării, în 1934, fiind considerat astăzi unul dintre cele mai populare titluri din Epoca de Aur a cinematografiei chineze", se arată în comunicat.

Protagonista poveştii considerată extrem de curajoasă pentru acea perioadă este o tânără mamă singură, nevoită să se prostitueze pentru a susţine financiar educaţia fiului său.

"Vrăjitoriile din chitara lui Lucas nu îşi exprimă niciodată virtuozitatea doar de dragul de a o face. Muzica lui reuşeşte să ne facă să apreciem şi mai mult această poveste despre soarta decadentă a unei femei'', sublinia, potrivit comunicatului, Richard Ponton, editorul Cineaste Magazin, imediat după premiera show-ului.

În realizarea compoziţiilor unice care vor acompania proiecţia filmului, Gary Lucas şi-a folosit vastele cunoştinţe despre muzica pop a Shanghaiului anilor 30', reuşind să recreeze atmosfera epocii şi să redea încărcătura emoţională a acestei impresionante poveşti.

Cine-concertul este parte din Focus China la TIFF.18, secţiune realizată cu sprijinul SHANGHAI International Film Festival, Belt and Road Film Festival Alliance şi Ambasada Republicii Chineze în România.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania, care anul acesta are loc între 31 mai şi 9 iunie, este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania. 

Categorie: