Deputatul băcăuan Ionel Palăr, demersuri pentru ca cetăţile dacice să nu piardă statutul de obiectiv UNESCO

Deputatul PNL de Bacău Ionel Palăr, în calitate de preşedinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru Relaţia cu UNESCO, a organizat la Deva, pe 18 aprilie, dată la care se sărbătoreşte şi Ziua Internaţională a Siturilor şi Monumentelor, o şedinţă a comisiei, sub forma unei dezbateri. Au fost invitaţi la masa dialogului toţi actorii responsabili de starea avansată de degradare a celor şase cetăţi dacice şi care, de-a lungul a mai multor decenii, nu au putut armoniza deciziile şi legislaţia.

"De 20 de ani de la înscrierea lor în Patrimoniul mondial UNESCO, cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, recunoscute pentru unicitatea lor în lume, par abandonate de statul român, cu excepţia Sarmizegetusa Regia, care are un administrator. Statutul juridic al terenurilor, desemnarea unor administratori, lipsa căilor de acces, suprapunere pe aceeaşi suprafaţă, a statutului de sit arheologic cu cel de arie naturală protejată, lipsa pazei, ceea ce duce la braconajul artefactelor, sunt probleme acute, nerezolvate de zeci de ani. Doar la Sarmisegetusa Regia, unde Consiliul Judeţean Hunedoara a devenit administratorul sitului şi a făcut investiţii, lucrurile stau un pic mai bine, dar restul cetăţilor rămân ca o invitaţie pentru căutătorii de comori, cât timp nimeni nu le are în administrare şi nu se ocupă de ele", a declarat deputatul băcăuan Ionel Palăr.

Parlamentarul liberal a luat decizia unor paşi concreţi, de a forţa autorităţile să colaboreze pentru salvarea cetăţilor, mai ales că Centrul patrimoniului mondial UNESCO a trimis de curând o avertizare prin care îşi exprimă îngrijorarea pentru starea în care se află obiectivul şi pune problema unei noi examinări tehnice. Întâlnirea de la Deva s-a finalizat cu încheierea unui acord între reprezentanţii instituţiilor naţionale şi locale care au competenţă pentru rezolvarea situaţiei. Acordul de la Deva presupune constituirea unui grup de lucru, din care fac parte factori de decizie executivă şi legislativă şi care are obiective concrete.

"După ultimele semnale primite de la de la Centrul patrimoniului mondial UNESCO, dacă nu ne conformăm, riscăm să pierdem statutul oferit de forul internaţional, iar pentru asta ne-am face vinovaţi toţi cei care nu am reuşit să oferim reglementări clare", a mai avertizat deputatul Ionel Palăr.

Categorie: