Desensibilizare la polen, procedură care se face în Ambulatoriul SUUB, cu bilet de trimitere

Primăvara este sezonul când persoanele alergice au probleme medicale (rinită, conjunctivită sau astm) din cauza sensibilizării la polen. Singurul tratament care se adresează cauzei bolilor alergice este DESENSIBILIZAREA. Procedura se poate face la polen, dar şi la alte alergene şi se realizează în Ambulatoriul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB). Consultaţia la medicul alergolog şi testele cutanate sunt DECONTATE de CASMB, mai exact se fac pe baza BILETULUI DE TRIMITERE de la medicul de familie. 

Dr. Brînduşa Petruţescu, medic specialist alergologie şi imunologie clinică, în cadrul SUUB explică ce presupune desensibilizarea şi cum trebuie făcută:

"În cazul alergiilor, pe lângă tratamentul simptomatic, care nu rezolvă problema, ci doar ameliorează simptomele, există şi varianta de desensibilizare, deseori comodă şi uşor de administrat chiar la domiciliu, de către pacient. 

În cazul polenurilor, tratamentul se face 6 luni pe an, timp de trei ani consecutiv. Aşadar, procedeul trebuie repetat trei sezoane consecutive. Dacă întrerupem, procesul trebuie reluat. Este foarte important de precizat că tratamentul trebuie ÎNCEPUT CU 3- 4 LUNI ÎNAINTE DE DEBUTUL SEZONULUI DE POLENIZARE, deci înainte de a fi polenul prezent în aer, pentru ca atunci când apare polenul, organismul să fie pregătit. Acest proces de desensibilizare induce toleranţa şi pregăteşte organismul pentru contactul cu polenul, care este brusc şi puternic. Simptomele sunt întotdeauna mai rele la debutul sezonului decât la sfârşitul lui. 

Aşadar în cazul polenului de graminee (care la noi în ţară au sezonul de polenizare major în lunile mai şi iunie) procesul de desensibilizare trebuie început în lunile ianuarie- februarie pentru a putea creşte dozele şi a atinge toleranţa până la debutul sezonului de polenizare iar pacientul să nu mai aibă nici un simptom. Efectele desensibilizării se văd încă din primul sezon.

În această lună încă se mai poate iniţia DESENSIBILIZAREA PENTRU POLENUL DE AMBROZIE.

Polenul de ambrozie este un alergen foarte puternic şi inclusiv desensibilizarea e foarte greu tolerată de către pacienţi. Poate să apară o uşoară mâncărime sub limbă dar sunt şi pacienţi care se umflă sub limbă sau cărora li se umflă buzele în cadrul acestui proces de desensibilizare, alţii se plâng de dureri de stomac. Deci sunt reacţii adverse, dar care pot fi tratate.

Tratamentul nu este compensat, nu este decontat de Casa de Asigurări şi se face doar sub îndrumarea medicului alergolog. Prima doza trebuie administrată întotdeauna în cabinetul medical sub supraveghere, pentru că pot apărea reacţii adverse.

Aşadar, cu BILET DE TRIMITERE de la medicul de familie, pacientul vine la medicul alergolog care efectuează testarea cutanată alergologică prick. Dacă testul este pozitiv şi e corelat cu simptomele se poate începe desensibilizarea. Pacientul primeşte reţeta, cumpără din farmacii preparatul şi vine să ia prima doză în spital sub supraveghere. 

Pacienţii trebuie să înţeleagă că, în cazul reacţiilor alergice determinate de polenuri, este bine să intervenim cât mai repede, ca să împiedicăm progresia acestora spre astm".

Categorie: