Filmul de Oscar "Roma", în premieră naţională la UPT. Intrarea este liberă

În urmă cu o lună, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Statelor Unite Mexicane în România, E.S. Jose Guillermo Ordorica Robles, s-a aflat în vizită la Universitatea Politehnica Timişoara, discuţiile vizând realizarea unei colaborări pe linie culturală între Ambasada Statelor Unite Mexicane în România şi UPT.

Cu această ocazie, ambasadorul Statelor Unite Mexicane în România a anunţat şi un cadou pe care îl face atât studenţilor UPT, cât şi tuturor timişorenilor. Filmul mexican "Roma", care a câştigat Premiul Oscar 2019 pentru cel mai bun film străin, cel mai bun regizor şi cea mai bună imagine, va fi proiectat, în premieră naţională, la Biblioteca UPT, cu intrare liberă. Acum a fost stabilită şi data la care va fi realizată proiecţia: 18 aprilie 2019, ora 18:00, în Auditorium-ul Centrului de Conferinţe al UPT (Bd V. Pârvan nr. 2B). Accesul publicului în sală se va face începând cu ora 17:00. Filmul va fi prezentat de dr. Adrian Bădescu, consul onorific al Statelor Unite Mexicane la Timişoara, care va vorbi despre contextul istoric în care are loc acţiunea filmului.

Filmul marchează întoarcerea regizorului Alfonso Cuaron acasă, în Mexic, şi este totodată văzut ca cel mai personal film al regizorului, fiind inspirat de poveştile femeilor din copilăria sa. Cel mai personal proiect de până acum al regizorului şi scenaristului premiat cu Oscar Alfonso Cuaron (Gravity, Children of Men, Y Tu Mama Tambien), Roma urmăreşte povestea lui Cleo (Yalitza Aparicio), o tânără angajată în casa unei familii din cartierul de clasă mijlocie Roma din Mexico City. Prin crearea unei scrisori de iubire adresate femeilor care l-au crescut, Cuaron porneşte de la propria sa copilărie pentru a crea un portret viu şi emoţionant al conflictelor interne şi al ierarhiei sociale în timpul turbulenţelor politice din anii 1970.

Filmul a obţinut numeroase premii, printre care amintim Oscarul pentru cel mai bun film străin, pentru cel mai bun regizor (Alfonso CuarĂłn) şi pentru cea mai bună imagine, Globul de Aur şi Leul de Argint. Filmul este subtitrat în limba română, iar proiecţia este organizată de Biblioteca UPT în colaborare cu Facultatea de Ştiinţe ale Comunicării.

Categorie: