Gabriela Creţu la EUROSFAT 2019: E prima dată când Cadrul Financiar este lansat fără o strategie

Preşedinta Comisiei pentru afaceri europene, senatorul Gabriela Creţu, a participat, vineri, 12 aprilie a.c., la cea de-a 7-a ediţie a Forumului EUROSFAT, în calitate de vorbitor principal la sesiunea dedicată Cadrului Financiar Multianual 2021-2027.

În intervenţia sa, Gabriela Creţu a subliniat avantajele Uniunii Europene ca fiind "cea mai dezvoltată societate democratică ce a reuşit să construiască statul social şi, mai ales, care a menţinut 70 de ani de pace". În pofida acestor realizări, vorbitoarea a susţinut că "UE necesită o refondare. Trebuie să ştim încotro mergem. UE a fost construită pe metoda părinţilor fondatori, pas cu pas; or, la acest moment, noi suntem la un grad de integrare în care step-by-step nu mai funcţionează. Ne trebuie un proiect pentru ziua de mâine, un proiect care să ţină cont de marile provocări structurale cu care se confruntă Uniunea: inegalităţile în creştere, atât în cadrul statelor membre cât şi între statele membre, disfuncţiile sistemului monetar şi definirea rolului global al UE. Acest proiect necesită finanţare."

În ceea ce priveşte Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, preşedinta Comisiei pentru afaceri europene a subliniat faptul că acesta este nu poate asigura un viitor mai bun în UE. Gabriela Creţu a enumerat drept argumente bugetul insuficient, maniera tranzacţională în care este stabilit, tendinţa de a da atenţie noilor provocări în condiţiile în care nu le-am rezolvat pe cele vechi, precum şi flexibilitatea excesivă. Această din urmă trăsătură ar trebui înlocuită cu "flexicurity" - adică menţinerea programelor pe termen lung, cu finanţare anticipată, dar şi crearea unor rezerve care să dea posibilitatea rezolvării problemelor urgente la care Uniunea trebuie să reacţioneze. La categoria limite ale Cadrului Financiar au mai fost enumerate fragilitatea resurselor proprii sau trecerea de la granturi la instrumente financiare, adică "privatizarea discretă a lucrărilor publice."

"Din păcate, e prima dată când Cadrul Financiar este lansat fără o strategie. În trecut, am avut Strategia de la Lisabona, există strategia actuală, pentru creştere şi locuri de muncă, dar, pentru viitor, propunerea nu a mai fost însoţită de o strategie. Suspectăm dorinţa de a se continua pe principiul "business as usual", adică de a se menţine, în linii mari, starea actuală. Această decizie poate submina Uniunea. În condiţiile date însă, Cadrul Financiar Multianual reprezintă cel mai mic rău posibil, nu bugetul necesar".

Forumului EUROSFAT este cel mai mare forum anual de afaceri europene din România, fiind un proiect bazat pe valorile europene ale democraţiei, implicării civice şi dialogului deschis şi reprezintă oportunitatea ideală de a dezbate subiectele de actualitate la nivel european, naţional şi regional, angrenând în dezbateri actori şi reprezentanţi politici la nivel local, naţional sau internaţional, precum şi reprezentanţi ai mediului de afaceri.

 

Categorie: