Guvernul oferă fonduri nerambursabile pentru grădiniţele cu profil sportiv

Guvernul alocă granturi de 500.000 euro, fonduri nerambursabile, pentru fiecare grădiniţă cu program sportiv ce va fi înfiinţată prin programul "gROwth - investim în copii, investim în viitor".

1000 de grădiniţe cu profil sportiv vor fi înfiinţate până la sfârşitul anului viitor în România, o medie de 24 de unităţi în fiecare judeţ. Guvernul a aprobat, prin hotărâre, Programul guvernamental "gROwth - investim în copii, investim în viitor". Schema de ajutor de minimis este gândită multianual, cu o alocare de circa 500 de milioane de euro în bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.

"În Parlament ajung proiecte de lege care îşi propun să reglementeze modul în care se desfăşoară orele de sport, frecvenţa, durata lor, dacă să fie acordate note sau calificative, şamd. Nu mai ajung campaniile de promovare a unei vieţi sănătoase, sportive, trebuie să oferim posibilitatea opţiunii pentru sport de la vârste fragede. Este un proiect complex, cu beneficii economice, dar şi sociale, pentru că vom crea condiţii astfel încât să încurajăm accesul copiilor în grădiniţe concomitent cu practicarea sportului.", consideră deputata PSD Roxana Mînzatu.

Proiectele care vor beneficia de ajutor trebuie să îndeplinească mai multe condiţii:

Clădirile în care se vor organiza aceste grădiniţe pot fi construcţii noi sau existente, care urmează să se modernizeze şi amenajeze, dar să nu fi funcţionat ca o creşă sau grădiniţă în ultimii 5 ani;

Clădirea să fie dimensionată pentru cel puţin 2 săli de grupă standard, cu toate facilităţile necesare;

Să îndeplinească standarde minime de construcţie, de dotare generală şi sportivă, de personal de specialitate şi de echipamente sportive;

Să existe un număr de minimum zece angajaţi aferenţi proiectului pe perioada de funcţionare a grădiniţei, atât personal de specialitate, cât şi personal de deservire.

Evaluarea şi selectarea proiectelor va fi efectuată de către o comisie formată din personalităţi marcante ale sportului românesc şi din domeniul educaţiei.

"Noutatea constă în faptul că aceste grădiniţe pot fi înfiinţate chiar de cei care au o tangenţă cu sportul, care vor să antreneze copiii să devină sportivii de mâine. De aceea, o astfel de grădiniţă va putea funcţiona chiar pe lângă un club sportiv. Închipuiţi-vă un program alcătuit în aşa fel încât orele de joacă să alterneze cu cele de antrenament, caz în care şi părinţii sunt scutiţi de alergătura aferentă, de timpul pierdut, de luat copilul de la grădiniţă şi dus la club, de aşteptat pe lângă sala de sport sau teren până când îl poate lua acasă", adaugă parlamentarul social-democrat.

La schema de minimis vor avea acces la finanţare persoane juridice de drept privat, inclusiv organizaţii neguvernamentale, asociaţii, fundaţii, federaţii şi cluburi sportive.

Acestea pot primi un ajutor de minimis de până la 500.000 euro din cheltuielile eligibile, cât şi în garantarea creditelor de către stat în procent de maximum 50% .

Beneficiarii acestei scheme de ajutor de stat trebuie să menţină cel puţin 10 ani activitatea în aceste grădiniţe, de la data obţinerii autorizaţiei de funcţionare.

Categorie: