MDRAP finanţează realizarea documentaţiei de urbanism pentru cetăţile dacice din Munţii Oraştiei incluse în Patrimoniul UNESCO

Secretarul de stat Virgil-Alin Chirilă a participat, în perioada 18 - 19 aprilie 2019, la şedinţa festivă care a avut loc la Consiliul Judeţean Hunedoara, cu tema "Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, 20 de ani de la recunoaşterea UNESCO". Evenimentul, organizat din iniţiativa Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, a marcat şi Ziua Internaţională a Siturilor şi Monumentelor, care se sărbătoreşte în fiecare an pe 18 aprilie.

"Protejarea patrimoniului cultural reprezintă o preocupare prioritară a Guvernului României, iar Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi ţinând cont de solicitările existente, va asigura finanţarea pentru elaborarea documentaţiilor de amenajarea teritoriului şi urbanism pentru zonele cu monumente înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, respectiv pentru cetăţile dacice din Munţii Orăştiei", a subliniat secretarul de stat Virgil-Alin Chirilă.

Virgil-Alin Chirilă şi Liviu Băileşteanu, director al Direcţiei Generale Dezvoltare Regională şi Infrastructură a MDRAP, s-au întâlnit cu primarii comunelor din judeţul Hunedoara pe raza cărora se află cetăţi dacice înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Boşorod, Băniţa şi Orăştioara de Sus, precum şi cu prestatorii de servicii care vor întocmi planurile urbanistice aferente suprafeţelor ocupate de cetăţi.

În acest context, parlamentari ai Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, senatori şi deputaţi din judeţele Hunedoara şi Alba, pe raza cărora se află cetăţile, reprezentanţi ai instituţiilor naţionale şi locale care au competenţă pentru rezolvarea situaţiei, au semnat un acord pentru reglementarea situaţiei siturilor care se află într-o stare avansată de degradare.

MDRAP va finanţa realizarea planurilor urbanistice zonale aferente suprafeţelor ocupate de cetăţi cu aproximativ 2 milioane lei de la bugetul de stat. Discuţiile au vizat şi elaborarea unui plan de acţiune, cu termene clare, care să asigure protejarea elementelor de patrimoniu mondial, prin adoptarea măsurilor necesare pentru ca aceste zone să fie clar delimitate şi detaliate.

 

Categorie: