Pacienţii cronici au nevoie de acces compensat la vaccinuri

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România şi Societatea Română de Epidemiologie atrag atenţia asupra necesităţii introducerii compensării la vaccinuri pentru pacienţii cu afecţiuni cronice.
Medici din mai multe specialităţi medicale (epidemiologie, chirurgie, boli infecţioase, reumatologie, nefrologie, oncologie, geriatrie, pneumologie, cardiologie, medicină de familie etc.), reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi şi ai autorităţilor locale au participat astăzi la Iaşi la sediul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr.T. Popa" Iaşi la dezbaterea cu tema "Strategia de vaccinare pentru pacienţii cronici.
"A fost discutată oportunitatea vaccinării persoanelor cu afecţiuni cronice, care prezintă vulnerabilitate pentru a dezvolta boli infecţioase acute, cu potenţial evolutiv mult mai grav comparativ cu populaţia generală, inclusiv prin decompensarea bolii lor de bază. Vorbim despre pacienţi la care există o deteriorare a stării lor de sănătate prin imunodepresie de diverse cauze (diabet, boli hematologice, cancer, boli inflamatorii cronice, splenectomie, transplant, infecţia HIV/SIDA, etc.). Pentru aceşti pacienţi dar şi pentru persoanelor din anturajul lor apropiat este nevoie de vaccinare mai ales în contextul în care acoperirea vaccinală generală este suboptimală", a declarat prof. dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.
"Ultimele dezbateri cu profesioniştii şi cu pacienţii ne-au arătat că mulţi pacienţi cronici, care ar fi trebui să fie vaccinaţi, nici măcar nu erau conştienţi de acest lucru. Unele scheme de vaccinare sunt foarte scumpe ajungând la aproximativ 1000 de euro, iar cei mai mulţi pacienţi nu şi le permit. Ca organizaţie umbrelă ce apără drepturile pacienţilor la acces la diagnostic de cea mai bună calitate şi cu susţinerea profesioniştilor, susţinem necesitatea introducerii compensării vaccinării pentru pacienţii cronici. Sistemul de sănătate din România cheltuie mai mult tratând complicaţiile bolilor infecţioase acute la aceşti pacienţi, ca să nu mai vorbim de suferinţa pacienţilor", a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.
Această dezbatere face parte din proiectul Iniţiativă pentru viitor, lansat de COPAC la începutul lunii aprilie, cu susţinerea Societăţii Române de Epidemiologie, Societăţii de Boli Infecţioase şi HIV/SIDA, Societăţii Naţionale de Medicina Familiei şi Asociaţiei Române de Sănătate Publică şi Management Sanitar.
 

Categorie: