Recital de orgă Valentin Radu la Ateneul Român

Organistul Valentin Radu va fi din nou oaspete al Filarmonicii "George Enescu" duminică 17 noiembrie ora 19,00 la Ateneul Român. Născut la Bucureşti, muzicianul a fost elev (pian) al Liceului de muzică "George Enescu" şi apoi student (orgă) la Conservatorul "Ciprian Porumbescu" din Bucuresti. A participat la numeroase cursuri de măiestrie cu mari organişti ai vremii şi are Masterat şi Doctorat la Julliard School în New York (orga, dirijat coral, dirijat orchestra). Stabilit în Statele Unite ale Americii (New York - 1979-1985, Philadelphia 1986-prezent) Valentin Radu este fondator si dirijor al orchestrelor de camera "Juvenes Musici"

 

(Bucureşti - 1976) si "Juilliard Bach Players" (New York - 1979), fondator, Director Artistic şi Dirjor principal al grupului muzical "Vox Ama Deus" în Philadelphia (aflat în a 33-a stagiune de concert) şi a susţinut peste 2000 de concerte în tripla postura de pianist, organist si dirijor în Europa (inclusiv cu Filarmonica "G. Enescu" şi Orchestra Nationala Radio - Bucureşti) cât şi în SUA şi Canada.

 

"Eu am copilărit ca pianist dar întotdeauna m-a fascinat orga - regina instrumentelor cum a spus Mozart - şi am început studiul orgii târziu la Catedrala "Sf Iosif" cu Iosif Gerstenengst şi apoi la Conservator cu Lidia Sumnevici. Am debutat ca organist pe 22 Martie 1976 la Ateneu cu integrala Toccatelor de Bach. Am continuat studii private de orga la Sibiu cu Franz Xaver Dressler şi apoi la Wiemar cu Johannes Ernest Kohler şi la Paris cu Andre Isoir, Pierre Cochereau şi Jean Guillou. Am continuat la Juilliatd School in New York cu celebrul Vernon DeTar. Orga este ca o orchestră şi totdeauna mă fascinează diversitatea sonora a registrelor (care imita felurite instrumente de orchestră).

 

Registraţia unui concert de orga e o arta tot atât de importantă cât si performanţa pieselor! Ce ce, de asemenea, mă fascinează este diversitatea registrelor fiecărei orgi - nu sunt doua instrumente la fel. Am susţinut sute de concerte pe marile orgi ale catedralelor europene şi Americane şi totdeauna găsesc ceva nou şi diferit la fiecare. La orga Walker de la Ateneu am cântat de multe ori si de fiecare data cu aceiaşi plăcere şi pasiune. Concertul de duminica 17 nov este integral Bach - care a fost şi va fi întotdeauna cel mai extraordinar compozitor de muzica de orga! Încep programul cu faimoasa Toccata si Fuga in re minor şi termin cu incredibila şi unica Passacaglie şi Fuga in do minor ( singura compusă de Bach)! Aştept cu plăcere reîntâlnirea mea cu publicul meloman Bucureştean atât de drag mie! " mărturiseşte Valentin Radu.

 

Vă invităm să participaţi la unui dintre mult prea rarele recitaluri de orgă de care au parte melomanii bucureşteni la Ateneul Român.

 

Duminică, 17 noiembrie, ora 19, Ateneul Român

 

Recital de orgă

 

VALENTIN RADU

 

Program

 

Johann Sebastian Bach

 

Tocata şi Fuga în re minor, BWV 565

 

Coralul "Jesu bleibet meine Freude" din Cantata BWV 147

 

Preludiul şi Fuga în mi bemol major, BWV 552

 

Coralul "Ich ruf zu Dir, Herr Jesu Christ" BWV 610

 

Preludiul şi Fuga în si minor, BWV 544

 

Fantezia şi Fuga în do minor, BWV 537

 

Largo Siciliano, BWV 596

 

Passacaglia şi Fuga în do minor, BWV 582

 

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.