Riscurile Brexit-ului asupra României. Vezi ce avertisment a dat George Ciamba mediului de afaceri român

Ministerul Afacerilor Externe a găzduit pe 11 februarie 2019 , un eveniment de informare adresat mediului de afaceri din România, în contextul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Obiectivul evenimentului intitulat "Cum ne pregătim pentru Brexit?" a vizat cu precădere asigurarea unei platforme care să faciliteze interacţiunea directă a întreprinderilor care ar putea fi afectate de procesul Brexit cu reprezentanţi ai instituţiilor publice.

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a prezentat principalele repere ale procesului de negociere privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană şi a evidenţiat rolul fundamental al acordului agreat la nivel politic în asigurarea certitudinii juridice pentru cetăţeni şi mediul de afaceri. Totodată, având în vedere cele mai recente evoluţii, ministrul delegat a lansat un apel către operatorii economici, entităţile din sectorul privat şi profesionişti de a intensifica eforturile de pregătire pentru orice scenariu, subliniind responsabilitatea fiecăruia în elaborarea analizelor interne şi adoptarea măsurilor necesare.

În cadrul evenimentului au susţinut intervenţii Angela Cristea, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Virgil Goagă, director în Camera de Comerţ şi Industrie a României, precum şi reprezentanţi ai Ministerului pentru Mediului de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Direcţiei Generale a Vămilor.

Discuţiile au fost orientate către prezentarea tuturor aspectelor practice care trebuie avute în vedere de către mediul de afaceri în relaţia comercială cu Marea Britanie. În ipoteza unei retrageri fără acord, Marea Britanie va deveni stat terţ, fără posibilitatea unei perioade de tranziţie, aspect care presupune familiarizarea urgentă a operatorilor economici cu procedurile aplicabile comerţului cu statele terţe: aspecte vamale, TVA, tarifele OMC, avize veterinare etc.

Participanţii au exprimat încrederea că procesul Brexit se va finaliza printr-o retragere ordonată şi predictibilă a Marii Britanii din Uniunea Europeană, care va pune bazele unui viitor parteneriat fără precedent între cele două părţi, în beneficiul cetăţenilor şi al mediului de afaceri.

Categorie: