Sezonul România-Franţa 2019 a început la Bucureşti

Deschiderea Sezonului România-Franţa în România a avut loc pe 18 aprilie, la Bucureşti. Peste 200 de oficiali, personalităţi ale mediului cultural, economic şi politic au participat la evenimentele desfăşurate pe tot parcursul zilei la Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Colecţiilor de Artă, Muzeul Naţional de Artă al României, Festivalul Spotlight şi Clubul Control. Sezonul a fost inaugurat de preşedintele României, Klaus Iohannis, ambasadoarea Franţei în România, Michele Ramis, Valer-Daniel Breaz, ministrul culturii şi identităţii naţionale şi secretarul de stat francez pentru domeniul digital, Cedric O. Ministerul Afacerilor Externe, coordonator al Sezonului de parte română, a fost reprezentat de secretarul de stat Maria Magdalena Grigore. De asemenea, din delegaţia oficială au făcut parte: Liliana Ţuroiu, preşedintele Institutului Cultural Român, şi Andrei Ţărnea, comisarul român al Sezonului.

Timp de patru luni, publicul român va (re)descoperi Franţa sub sloganul "Uitaţi de clişee" în peste 200 de proiecte de arte vizuale, muzică, literatură, cinema, gastronomie, teatru, dans, dezbateri, conferinţe sau evenimente dedicate mediului de afaceri.

Ziua a început cu inaugurarea expoziţiei "Dessine-moi la guerre. 1914 - 2014: desene din presă despre conflictele secolelor XX şi XXI" la Muzeul Naţional de Istorie a României.

În continuare, Muzeul Naţional al Literaturii a deschis expoziţia dedicată artistului Eli Lotar, unul dintre cei mai importanţi fotografi ai avangardei pariziene, în găzduirea Muzeului Colecţiilor de Artă. Expoziţia este o retrospectivă a operei lui Eli Lotar, aşa cum a fost ea realizată în 2017 la Centre Pompidou, şi este o premieră absolută pentru România.

Muzeul Naţional de Artă al României a prezentat, la rândul său, expoziţia "Specii de spaţii - Lucrări din colecţia de artă contemporană Societe Generale". Selecţia făcută de curatorul expoziţiei, Mihnea Mircan, urmăreşte, pe de o parte, să reproducă diversitatea colecţiei Societe Generale, în subiecte şi stiluri sau medii, dar şi în privinţa generaţiilor şi ariilor geografice din care provin artiştii şi, pe de altă parte, să raporteze aceste direcţii de investigaţie plastică, inevitabil eterogene, la un nucleu tematic comun.

Cea de-a cincea ediţie SPOTLIGHT - Festivalul Internaţional al Luminii se desfăşoară în acest an în cadrul Sezonului România-Franţa, iar directorul artistic şi curatorul este Jean-Francois Zurawik, directorul şi producătorul Fete des Lumieres - Lyon. Publicul va descoperi o selecţie de instalaţii de lumină, proiecţii video, proiecte de iluminat arhitectural sau instalaţii artistice interactive din Franţa.

În deschidere, artistul francez Bob Sinclair a susţinut un concert în Piaţa "George Enescu". Seara a continuat în ritmuri de soul şi blues cu formaţia Theo Lawrence & The Hearts, primul concert din cadrul "Seri franceze la Club Control".

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a vorbit despre succesul pe care Sezonul l-a avut în Franţa, amintind despre deschiderea din noiembrie 2018 de la Domul Invalizilor şi Centrul Pompidou. De asemenea, şi-a exprimat încrederea în potenţialul acestui proiect unic de diplomaţie publică şi culturală, un catalizator pentru parteneriatul strategic franco-român, dar şi o reconfirmare a valorilor noastre europene comune.

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe, Maria Magdalena Grigore, a subliniat în alocuţiunea sa că, în lumina succesului de care s-a bucurat secvenţa românească a Sezonului din Franţa, are deplină încredere că Sezonul din România "va capitaliza, de o manieră exemplară, legăturile culturale dintre cele două ţări, înscrise într-o tradiţie de lungă durată". Mai mult decât atât, oficialul român a exprimat convingerea că, "prin intermediul acestui proiect bilateral, se vor deschide posibilităţi multiple de cooperare în domenii diverse, pe baza experienţei comune căpătate de creatorii români şi francezi prezenţi în Sezon, iar legăturile culturale dintre Franţa şi România vor dezvolta noi valenţe".

Ambasadoarea Franţei în România, Michele Ramis, a prezentat Sezonul România-Franţa ca fiind ocazia de a ne aminti şi a cultiva istoria noastră comună, dar şi de a actualiza şi moderniza relaţiile dintre cele două ţări. Sezonul ne invită prin sloganul "Uitaţi de clişee" să depăşim stereotipurile din percepţiile noastre reciproce. Aceasta a adăugat că trebuie să transmitem patrimoniul comun şi viziunea noastră asupra viitorului tinerelor generaţii, având convingerea că acestea sunt profund legate de cele ale Europei. O Europă puternică şi democratică, o Europă a solidarităţii, care este capabilă să îşi apere propriul model.

Valer-Daniel Breaz, ministrul culturii şi identităţii naţionale, a vorbit despre importanţa Sezonului România-Franţa, ca program ce pune în valoare cooperarea culturală la cel mai înalt nivel şi despre implicarea instituţiilor subordonate în nenumărate proiecte de anvergură.

Secretarul de stat din Ministerul francez al Economiei şi Finanţelor, Cedric O, şi-a manifestat încrederea în proiectele curajoase pe care Franţa le propune în următoarele patru luni în România şi a invitat publicul român să descopere cultura franceză contemporană, uitând de clişee.

Secvenţa de deschidere a Sezonului în România continuă astăzi cu deschiderea expoziţiilor "România-Franţa - Itinerarii culturale" şi "Gherasim Luca - Erou - Limită", organizate de Muzeul Naţional al Literaturii Române. De asemenea, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană vor fi inaugurate "Renault şi arta, o istorie vie" şi monografia Raphael Zarka.

Categorie: