USR cere Ministerului Culturii să înceteze PNDL-izarea finanţărilor culturale

USR îi solicită premierului Viorica Dăncilă să nu dea Ordonanţa de Urgenţă care ar PNDL-iza finanţările culturale prin înfiinţarea unei mega-agenţii "de management".

Săptămâna trecută, la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) s-a pus în mişcare lucrul la o ordonanţă de urgenţă de comasare a mai multor fonduri de finanţare şi investiţii în cultură. Secretarul general adjunct al Ministerului, Adrian Vasile, a avut mai multe întâlniri cu directori de instituţii, în legătură cu acest proiect de ordonanţă, demarat personal de dl. Vasile şi lucrat în mare secret la MCIN, printre fondurile vizate de comasare fiind şi unele privind cultura contemporană şi Programul Naţional de Restaurare şi Programul Naţional de Investiţii în domeniul culturii, înfiinţat prin OUG 76/2018.

Având în vedere că Programul Naţional de Investiţii, destinat achiziţiei, reabilitării şi construcţiei de obiective culturale, are un buget, stabilit prin OUG, de 1 miliard de euro, politizarea acestui fond, într-un fel de PNDL varianta monumente istorice, reprezintă un atac în sine la cultura din România şi la bugetul ţării.

Precizăm că, deşi a fost adoptată în iulie 2018, ca urgenţă, şi aprobată de Parlament în martie 2019, OUG 76/2018 nu a fost încă implementată, normele metodologice nu există, mecanismul de funcţionare e absent, iar Guvernul taie la rectificare în mod constant, an de an, banii din Programul Naţional de Restaurare (administrat de Institutul Naţional al Patrimoniului).

"Guvernul trebuie să înceteze să lucreze pe metoda 'noaptea ca hoţii', încercând să schimbe întregul sistem existent pentru a obţine controlul politic asupra finanţărilor din cultură şi tolerând iniţiative pe cont propriu ale unor persoane fără experienţă sau expertiză în domeniu. Întâi de toate, fondurile pentru cultura contemporană şi cele pentru investiţiile în infrastructură nu au ce căuta împreună. În al doilea rând, atunci când e vorba despre reabilitarea monumentele istorice şi achiziţia de clădiri, finanţările pentru ele nu pot fi puse la dispoziţia cui doreşte, în dispreţ faţă de instituţiile existente şi specialiştii în domeniu", a declarat deputatul USR Iulian Bulai, membru în Comisia pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă a Camerei Deputaţilor.

USR îi solicită premierului Viorica Dăncilă eliberarea din funcţie a secretarului general adjunct al Ministerului Culturii, Adrian Vasile. De asemenea, îi cere imperios ministrului Culturii, Daniel Breaz, să supună dezbaterii publice soluţiile posibile pentru deblocarea implementării OUG 76/2018.

Categorie: