USR: Romsilva, amendată în urma demersurilor senatorului Mihai Goţiu. Listă Neagră pentru firmele care distrug pădurile

RNP Romsilva a fost amendată în urma demersurilor senatorului USR Mihai Goţiu pentru neîndeplinirea obligaţiilor legale privitoare la exploatările de păduri din Situl Natura 2000 Defileul Mureşului (în judeţul Hunedoara), se arată într-un răspuns oficial primit, ieri (luni, 3 iunie), de la Ministerul Mediului.

Tot ieri, Mihai Goţiu a depus o interpelare legată de exploatările din Parcul Natural Munţii Apuseni, zona Padiş, care au stârnit iritare publică săptămâna trecută. În interpelare, acesta a solicitat şi realizarea unei Liste Negre a firmelor care încalcă regulile şi normele de tăiere a pădurilor, în bază căreia să le fie interzis să mai facă exploatări forestiere.

"Sesizările, pe care le primesc de peste tot de prin ţară prezintă un tablou al unei iresponsabilităţi uriaşe faţă de păduri şi ariile naturale protejate din România. Distrugerile au două cauze majore. Pe de o parte, sunt lăcomia şi încălcarea flagrantă a legii atunci când se eliberează abuziv autorizaţii de exploatare în zone în care acest lucru este interzis. Distrugerile pe care le-am văzut în Parcurile Naţionale Semenic - Cheile Caraşului, Cheile Nerei - Beuşniţa şi Domogled - Valea Cernei sunt revoltătoare. Pe de altă parte, chiar şi atunci când actele de punere în valoare au temei legal, modul de exploatare este barbar, cu încălcarea normelor şi regulamentelor silvice şi pentru protecţia mediului", a declarat senatorul USR.

În cazul documentat de Mihai Goţiu, în luna aprilie, în judeţul Hunedoara, în Situl Natura 2000 Defileul Mureşului, controlul dispus, ulterior, de Ministerul Mediului a constatat că RNP Romsilva - DS Hunedoara - OS Ilia "a uitat" să informeze firma care exploata care sunt condiţiile specifice pentru tăierile de păduri în aria naturală protejată. Potrivit răspunsului Ministerului, a fost amendată atât Romsilva, cât şi firma care a tăiat pădurea. În cazul făcut public, săptămâna trecută, în Padiş, primele controale anunţate de Garda de Mediu par să indice o situaţie similară - extragerea unor copaci doborâţi de vânt într-un mod care a cauzat noi distrugeri într-o zonă cu protecţie ridicată a Parcului Natural Munţii Apuseni.

"Nu e vorba de cazuri singulare, ci de o situaţie generalizată, scăpată de sub control. Peste tot, dar absolut peste tot pe unde am ajuns, fie că e vorba de exploatări în arii naturale protejate, fie în păduri de producţie am văzut şi documentat acelaşi lucru. Drumurile pentru scosul copacilor sunt neînchise după exploatare, fapt care generează eroziuni grave ale solului şi sunt o cauză importantă a colmatării cursurilor de apă şi a inundaţiilor. Deşeuri abandonate în pădure, de la pet-uri, bidoane de ulei goale, mormane de cutii de conserve consumate la cauciucuri de tractor şi cabluri de oţel contorsionate. Albii de râuri distruse, pentru că e mai simplu să târăşti buştenii prin ele, în urma TAF-urilor, fapt care afectează grav toată biodiversitatea acestora. Copaci sănătoşi, neprotejaţi, loviţi în timpul exploatărilor, pretext taman bun să fie tăiaţi şi aceştia, mai apoi. Fiecare detaliu de acest tip, luat în parte, pare minor. Când vezi, însă, imaginea de ansamblu, şi înţelegi dimensiunea cumulată a distrugerilor, te cutremuri. Fără măsuri drastice, în câţiva ani ariile naturale din România vor mai exista doar pe hârtie", a explicat senatorul USR.

În interpelarea adresată Ministerului Mediului şi Ministerului Apelor şi Pădurilor, în cazul Padiş, Mihai Goţiu a solicitat şi alcătuirea unei Liste Negre a firmelor care încalcă normele şi regulamentele de exploatare forestieră. "Dincolo de amenzi, la a doua sau maxim la a treia abatere, aceste firme ar trebui să-şi piardă dreptul de a mai exploata păduri, la fel şi firmele care au asociaţi sau administratori ai unor societăţi ajunse pe Lista Neagră. E nevoie şi de o înăsprire a sancţiunilor disciplinare, mergând, gradat, până la desfacerea contractelor de muncă pentru angajaţii ocoalelor silvice şi inspectorii Gărzilor de Mediu şi Forestieră care nu-şi îndeplinesc atribuţiile. Cine nu înţelege valoarea pădurilor şi a ariilor naturale protejate, nu mai are ce să caute în ele", a mai spus senatorul USR.

De când e senator, Mihai Goţiu şi colaboratorii lui de la Cabinetul parlamentar au făcut numeroase documentări pe teren legate de tăierile de păduri, atât în arii naturale protejate, cât şi în păduri de producţie. Controalele efectuate la solicitarea lui, de către Ministerele Mediului, respectiv Apelor şi Pădurilor şi a instituţiilor din subordinea acestora au confirmat distrugerile şi hoţiile, au fost date amenzi, au fost confiscate cantităţi de lemn exploatate fără acte şi au fost deschise mai multe dosare de cercetare penală. La iniţiativa lui Mihai Goţiu, Comisia pentru combaterea corupţiei, cercetarea abuzurilor şi petiţii din Senat a deschis o anchetă legată de distrugerea Parcului Naţional Semenic - Cheile Caraşului sub administrarea Romsilva, anchetă aflată în desfăşurare, potrivit USR.

Foto sugestiv.

Categorie: