Pandemie Coronavirus. Pachet de măsuri fără precedent din fonduri europene deblocate de Guvernul României

Fondurile europene salvează vieţi: aproximativ 1,16 miliarde de euro au fost alocate sănătăţii românilor în luna martie şi alte 4,1 miliarde de euro în următorii 7 ani de zile. În total, măsurile medicale, sociale şi economice luate de Ministerul Fondurilor Europene în contextul pandemiei cu coronavirus cumulează un miliard şi jumătate de euro.

 

În urma măsurilor imediate şi realocărilor obţinute în urma negocierilor cu Comisia Europeană, Ministerul Fondurilor Europene anunţă un pachet în valoare de 1,16 miliarde de euro, fonduri europene injectate de urgenţă în sistemul medical românesc pentru a contribui la măsurile socio-economice luate de Guvern în această perioadă.

 

Măsurile au fost adoptate în şedinţa de Guvern de astăzi şi prevăd:

- Câte 500 de euro (2.500 lei) pentru sporul de risc alocat fiecărui medic implicat în lupta împotriva virusului. De această sumă va beneficia şi personalul medico-sanitar, inclusiv cel auxiliar, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor infectaţi cu COVID-19. Pentru aceste sume nu vor fi plătite contribuţii de asigurări sociale şi de asigurări sociale de sănătate. Fondurile alocate pentru plata stimulentelor de risc sunt de aproximativ 100 de milioane de euro.

- 30 de milioane de euro alocaţi persoanelor aflate în carantină, inclusiv familiile medicilor aflaţi în prima linie. Măsura are în vedere implicarea concretă a peste 1.000 de asistenţi sociali care să acopere nevoile unui număr de minim 100.000 de persoane carantinate.

- 350 de milioane de euro pentru cumpărarea de echipamente medicale (ventilatoare, injectomate, teste COVID-19 etc.) şi echipamente de protecţie (măşti, mânuşi, combinezoane etc.), cu posibilitatea de a creşte alocarea până la 500 de milioane.

 

Recent, Ministerul Fondurilor Europene a asigurat 682 de milioane de euro pentru achiziţionarea echipamentelor medicale şi dotărilor sistemului de coordonare a sistemului national de urgenţă, prin finanţarea unui proiect IGSU.

 

Astfel, valoarea totală a fondurilor europene care sprijină sistemul medical şi implicit sănătatea românilor ajunge la 1,16 miliarde de euro.

 

Alte măsuri aprobate astăzi, în şedinţa de Guvern:

- Şomajul tehnic în cuantum de 300 de milioane de euro: începând cu data de 4 mai Ministerul Fondurilor Europene decontează către Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale/ Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) sumele achitate angajaţilor care intră în şomaj tehnic.

- Suplimentar, 170.000 persoane aflate în carantină, izolare sau autoizolare, precum şi copiii şi persoanele instituţionalizate în centre de tip rezidenţial vor beneficia de pachete cu produse de igienă.

 

În consecinţă, suma totală alocată pentru combaterea efectelor negative ale pandemiei COVI-19 ajunge la aproximativ 1,5 miliarde de euro.

 

"Pachetul de intervenţii reuşeşte să armonizeze proiectele deja existente prin reorientarea acestora în contextul actual, cu realocarea sumelor rămase disponibile către măsuri concrete de susţinere a sistemului medical şi de revigoare a economiei", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

 

4,1 miliarde de euro pentru sistemul românesc de sănătate începând din 2021

 

Întâlnirea strategică de vineri are în vedere conturarea primului Program Operaţional de Sănătate pe care România îl va avea cu sprijinul fondurilor europene. Conform oficialilor Ministerului Fondurilor Europene, programul ce va funcţiona în exerciţiul financiar 2021-2027 este multifond şi include:

- Faza a 2-a a construcţiei de spitale regionale (cu 60% cofinanţare asigurată de UE).

- Dezvoltarea infrastructurii Româneşti de sănătate (spitale judeţene, municipale, orăşeneşti, dar şi spitale ce ţin de ministere).

- Dotarea cu echipamente medicale şi dotări de urgenţă pentru terapie intensivă, blocuri operatorii şi imagistică.

- Digitalizarea sistemului de sănătate.

- Servicii pentru formarea medicilor de familie şi a celor din instituţiile de învăţământ.

- Investiţii în infrastructură pentru pacienţii critici cu afecţiuni oncologice, AVC sau infarct miocardic.

- Specializarea cadrelor medicale în utilizarea echipamentelor medicale şi a metodelor moderne de investigare, intervenţie şi tratament.

- Revigorarea cercetării medicale româneşti, inclusiv a institutului emblematic Cantacuzino care are ca obiectiv principal dezvoltarea vaccinului tetravalent. Se au în vedere investiţii în medicina genomică pentru tratamente personalizate destinate bolnavilor oncologici, dezvoltarea centrului naţional de protonoterapie şi alte iniţiative ce pot pune România pe harta cercetării.

 

"Din păcate, abia în al 3-lea exerciţiu financiar începând din 2007 România reuşeşte să aibă un Program Operaţional de Sănătate cu obiective clare şi o structură financiară coerentă, la nivelul întregii ţări", a declarat ministrul Marcel Boloş. Propunerea este deja în negociere avansată cu Comisia Europeană, urmând ca în cursul lunii aprilie să fie finalizat draftul.

 

Măsurile socio-economice pentru sprijinirea economiei

 

Măsurile economico-sociale luate deja de Ministerul Fondurilor Europene în contextul COVID-19 sunt următoarele:

- Revizuirea necesităţii proiectelor deja lansate prin Programul Operaţional Capital Uman şi realocarea sumelor devenite disponibile către iniţiativele urgente.

- Iniţiativele economice grupate sub umbrela #ViaţaDupăCoronavirus au în vedere 3 nivele: construirea unui set de măsuri dedicate reinserţiei profesionale inclusiv a diasporei revenite în ţară, măsurile prin care IMM-urile sunt ajutate să se relanseze, respectiv măsurile de sprijin financiar şi capital de lucru.

- Instrucţiuni şi măsuri luate în folosul beneficiarilor, pentru a asigura continuarea proiectelor şi susţinerea surselor de venit ale persoanelor care lucrează în aceste proiecte. Măsurile luate de Ministerul Fondurilor Europene sunt centralizate aici: http://mfe.gov.ro/covid-19.